De baai van Javea

Twee parels aan de Costa Blanca

Met ieder hun eigen glans

Dénia of Jávea? 

Welke badplaats is het leukst en wat zijn de verschillen

Ben je aan het twijfelen tussen Dénia of Jávea aan de Costa Blanca? Lees hier wat deze badplaatsen te bieden hebben op het gebied van stranden, boulevards, restaurants, jachthaven, appartementen, hotels, winkelen en activiteiten. Lees onze samenvatting voor een snelle indruk.

 Dénia ↓Jávea ↓
StrandenLange zandstranden met tal van strandtenten, rustiger water, geschikt voor gezinnen, rotsachtige gebieden voor snorkelen en duiken. Totaal 15 km zandstrand en 5 km rotsstrand.Mooiste zandstrand is L'Arenal à 500 meter lang., geflankeerd door prachtige boulevard met winkeltjes, restaurants etc. Het andere strand is een 1,5 km lang kiezelstrand, hier geen boulevard.
Aantal inwonersOngeveer 41.000Ongeveer 27.000
BoulevardGeen echte strandboulevard aanwezig zoals in Jávea. Wel een boulevard langs de jachthaven en diverse mooie promenades langs het strand en de stad.Drukke, levendige en hele mooie strandboulevard aan het L'Arenal strand.
Authentiek centrumHistorisch centrum met charmante pleinen, kerken en het kasteel van Denia. Het centrum van Dénia ligt direct bij het strand en jachthaven.Pittoreske oude stad (Casco Antiguo) met smalle straatjes en historische gebouwen. Het oude centrum ligt op een paar kilometer rijden van het strand.
JachthavenGrote jachthaven met heel veel trendy restaurants, bars en boetieks. Aanrader is Beachclub Zensa (met zwembad)Twee kleinere jachthavens, enkele restaurants aanwezig maar niet vergelijkbaar met Dénia.
WinkelenGrotere winkelzones, bekende merken, diverse winkels; meerdere markten, winkelcentrum Portal de la MarinaKleinschalige boetieks, kunstgalerijen, ambachtelijke winkels; wekelijkse markt in de oude stad
RestaurantsDénia is zeer gastronomisch. Uitgebreide keuze aan eetgelegenheden, van lokale tapasbars tot internationale restaurants. Door UNESCO bestempeld als ‘creative city’ op het gebied van gastronomie. Ook meerdere sterrenrestaurants aanwezig. Breed scala aan restaurants langs de Arenal-promenade en in de oude stad. Ook meerdere sterrenrestaurants. 
AccommodatiesVeel appartementen en maar weinig hotels. Leuke boetiek hotels in het oude centrum. Tal van appartementen first-line aan het zandstrand.Veel appartementen en maar weinig hotels. Geen appartementen first line aan het zandstrand, wel voldoende appartementen langs de hele kustlijn.
BereikbaarheidLuchthaven Alicante: 1 u 11 min (104 km)
Luchthaven Valencia: 1 u 14 min (113 km) 
Luchthaven Alicante: 1 u 15 min (111 km) 
Luchthaven Valencia: 1 u 20 min (119 km) 
OverwinterenPopulair bij overwinteraars. Grotere stad waar ook in de winter veel leven is. Restaurants etc. geopend, ook aan de stranden.Populair bij overwinteraars, veel festiviteiten en doorlopende gastronomie.
Meer informatie?www.ontdek-denia.nlwww.reisgenie.nl/Javea

Samenvatting

Voor een strandvakantie zijn beide plaatsen uitermate geschikt. Dénia heeft langere zandstranden en wat meer strandtenten, maar het zandstrand L'Arenal in Jávea heeft een boulevard en is het mooist. Wil je alles op loopafstand hebben dan zit je goed in Dénia. Hier vind je namelijk het oude centrum, strand, jachthaven en accommodaties binnen loopafstand. In Jávea ligt alles wat meer uit elkaar. Zo is de afstand van het zandstrand tot het oude centrum 3,5 km (zie route). Ook moet je richting het oude centrum de heuvel op lopen, Dénia is vlak. Houd je van mooie, stijlvolle jachthavens met veel restaurants en bars dan steekt Dénia er met kop en schouders bovenuit. Beide plaatsen hebben volop winkel mogelijkheden. Wel heeft Dénia meer winkels en een grote, autovrije winkelstraat. En als je nu nog steeds niet kunt kiezen, combineer dan je bezoek want van Dénia naar Jávea is het 21 minuten (11 km) rijden met de auto.